• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Stiri interne

 Eugen Teodorovici a declarat, marți, că până la finalul lunii iunie, Ministerul Finanțelor Publice va prezenta "mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piață o concurență reală, corectă”. Astfel, românii vor trebui să opteze între Pilonul I și Pilonul II de pensii. Șeful MFP a refuzat să dea prea multe detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lăsat să se înțeleagă că statul s-ar putea apuca să investească o parte din banii virați la Pilonul I, după modelul Pilonului II.

Ministrul a mai lăsat să se înțeleagă că românii care nu-și vor exprima opțiunea vor fi automat trecuți la Pilonul I de pensii.

În schimb, Teodorovici a refuzat să spună care ar fi suma care s-ar transfera de la Pilonul II la Pilonul I și nu a răspuns nici la întrebările legate de pensiile speciale, care nu sunt bazate pe principiul contributivității.Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru că nu a plătit niciodată cotizația care trebuie achitată de fiecare membru al USR.

Suspendarea unui membru al Uniunii Scriitorilor atrage după sine pierderea unor drepturi, printre care acela de a candida pentru o funcție de conducere în cadrul USR, până în momentul în care cotizația va fi achitată. Astfel, scriitoarea de origine română nu a fi exclusă din Uniune.


Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat luni că tentativa celor din coaliţia majoritară de a ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este "fără niciun fundament şi îi va umple de ridicol".

În opinia lui Orban, ministrul Justiţiei ar trebui "să reflecteze şi să îşi scrie demisia frumuşel", pentru că "a eşuat lamentabil" în acest demers, care a fost "complet nefundamentat" şi refuzat de şeful statului.Vremea capricioasă îşi face simţită prezenţa. Dacă săptămâna a debutat cu temperaturi de până la 27 de grade Celsius în unele zone, zilele următoare mercurul din termometre va coborî, iar ploile îşi vor face simţită prezenţa, potrivit ANM.

Vremea va fi în general instabilă și se va răci. Vor fi mai ales averse, trecător însoțite de descărcări electrice, îndeosebi în regiunile sudice, iar pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate.

Meteorologii au însă veşti bune pentru sfârşitul săptămânii, când vremea îşi va reveni şi temperaturile vor fi din nou în creştere.Ministerul Sănătăţii susţine propunerea de a se renunţa la ora de vară în România, menționând că pierderea unei ore de somn presupune un efort din partea organismului, care are nevoie de cel puţin o săptămână pentru a se adapta.

În acest mod nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu şi la şcoală.Totuşi, schimbarea nu poate fi făcută decât dacă se va adopta şi la nivel european, scrie Digi24.

Reamintim că, în martie, mai mulţi parlamentari români au iniţiat un proiect de lege pentru eliminarea trecerii la ora de vară, după ce ideea a fost luată în considerare şi la nivel european.Traian Băsescu a continuat seria atacurilor la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru că acesta a anunţat că va sesiza la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să accepte cererea de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Omuşurul ăsta a venit cu o mare etichetă de marele specialist şi profesor în drept şi n-a făcut nimic pentru creşterea performanţei justiţiei.  Nu a lăsat nimic de urma sa. Eu l-aş remania fluierând. E Tăriceanu care îl susţine, ei l-au susţinut şi la Curtea Constituţională. Toader în loc să se ocupe de Codul Penal şi de Procedură Penală, el s-a ocupat de Kovesi că aşa i-au spus Tăriceanu şi Dragnea.  Sper că se uită şi în Constituţie. El nu poate ataca la CCR nimic. (...)a afirmat Traian Băsescu.Un proiect care prevede introducerea unei taxe suplimentare pentru băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr va fi depus la Senat săptămâna viitoare, scopul actului normativ fiind acela de a descuraja consumul de sucuri după scumpirea acestora şi reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat şi a altor boli grave, informează HotNews.ro, citând news.ro.

Iniţiatorul proiectului, senatorul USR Adrian Wiener, spune că măsuri similare au fost luate de mai multe ţări, iar România ar avea cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa. Dacă nu luăm acum această măsură, există riscul ca peste un anumit număr de ani să facem faţă unui vârf al incidenţei diabetului şi bolilor cardiovasculare în România, cu un cost social uriaş”, a mai declarat iniţiatorul. 
RadioGalaxy.Ro